Hart van Nukleus

Wilt u een betere wereld? 

Bezorgd over het milieu? Vervuiling? Uw gezondheid? De planeet?
Wilt u iets positiefs doen ... 

Stel dat er voor u een eenvoudige manier is om het leven van arme boeren in India te verbeteren ... gewoon door te kiezen voor stijlvol ondergoed gemaakt van organisch katoen geproduceerd door deze boeren. Te goed om waar te zijn?

Dit is mogelijk... met de Nukleus Heart Collectie (biologisch katoenen ondergoed), afkomstig uit twee dorpen in één van de armste delen van Zuid-India. We willen u graag de mensen achter de schermen van Nukleus aan u voorstellen. Van persoon tot persoon, van hart tot hart.

District Salem in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu is het echte India. Echte armoede. Echte ontberingen. Echte mensen.
In de dorpen van Vazapadi en Palayam werken gezinnen van katoenboeren op velden geploegd door het vee. Vrouwen koken gehurkt  buiten de kleine rieten huisjes  op aarden 'fornuizen'. Geiten, koeien, honden en kippen lopen door de stoffige straten.

Een eenvoudig leven

's Morgens en 's avonds verzamelen de vrouwen zich bij de dorpswaterpomp om water te halen.

De elektriciteitsvoorziening is instabiel. Sommige families hebben een mobiele telefoon, maar verder is het leven zoals het al eeuwen is geweest.  De koeien worden gemolken, kippen worden gevoed, voedsel wordt gekookt en gewassen worden geoogst

De families leven van de landbouw. Zij  zijn vaak afhankelijk van dure chemische meststoffen, insecticiden en genetisch gemodificeerde (GMO) katoenzaad. Circa  60% van de kosten van de katoenteelt wordt uitgegeven aan genetisch gemodificeerde zaden en chemicaliën. Deze hoge kosten en onzekere oogsten leiden tot schulden en ontberingen.

Katoen geproduceerd van gemodificeerd katoenzaad en behandeld  met chemische meststoffen en insecticiden geven namelijk geen garantie voor een succesvolle oogst . 

Hoe belangrijk

Een goede oogst maakt het verschil tussen een kind dat naar school kan gaan... of niet...

Een meisje dat kan trouwen en een gezin kan stichten... .of niet...

Medische zorg in het geval van zwangerschap of een ongeluk... of niet...

In staat zijn om kwetsbare ouderen te ondersteunen bij ouderdom... of niet...

Een familie die in staat is te eten en deel te nemen aan de gemeenschap ... of armoede, schaamte, honger en hopeloosheid.

Land is in handen van boeren welke al vele generaties  tot de familie behoort. Het land wordt bewerkt ( zaaien, wieden, onderhouden en oogsten van de gewassen) door de gehele familie. 

De boeren gebruikten zaden ontwikkeld door de Amerikaanse agrochemische gigant Monsanto. Men was erg afhankelijk van de prijs, giftige chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Hun winsten waren daardoor klein en grillig.

Een een jaar werden er geen gewassen gezaaid . SSML gaf de boeren een vergoeding en tevens onderwijs over biologische landbouw, duurzaamheid,  traditionele landbouwmethoden en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

De kennismaking

Tot een bezoek, zeven jaar geleden. Een groep van de lokale katoen en garen producenten kregen Super Spinning Mills Ltd (SSML) op bezoek. Zij hadden een onderwijsprogramma om de arme boeren te helpen.

Boeren op het platteland van India zijn slecht opgeleid, en vaak niet zeer geletterd. Makkelijk doelwit voor adverteerders, van melkpoeder tot crèmes. Een grote markt, honderden miljoenen grotendeels kritiekloze consumenten, zijn een rijke buit voor de transnationale bedrijven (TNC).

Van concurrerende merken van shampoo tot de mythische voordelen van GM katoenzaad ... en de dure reeks chemische pesticiden, herbiciden en meststoffen. Ze zijn zogenaamd van essentieel belang om de katoen te laten groeien.

Hun eerste ontmoeting was in 2007, in het slaperige, stoffige dorpje Panchayat (gemeenteraad bijeenkomst) in Vazapadi. In tegenstelling tot de glossy tv-reclames van de wil van Monsanto, het bevorderen van GM katoen, was hun boodschap eenvoudiger, meer down to earth: Met behulp van traditionele methoden van de landbouw, het cultiveren van organische, niet-genetisch gemodificeerde gewassen, vooral katoen.

En de boeren, zoals Murugesan, waren geïnteresseerd. Na een presentatie op de lokale dorpsvergadering over de voordelen van de biologische landbouw, was Murugesan één van de tien boeren die besloten om de overgang naar biologisch te maken.

De verandering

"Alles veranderde in dat jaar," herinnert Murugesan. "We voelden ons positiever en probeerden vele eeuwenoude technieken voor de teelt en het management. Na vier jaar van biologische katoenteelt en vruchtwisseling waren we in staat om ons een ​​tractor te veroorloven. "

Hij is nu zes jaar biologisch landbouwer: "We zijn erg blij met onze organisch teelt, omdat het  zoveel problemen oplost." legt hij uit. "Voorheen moest ik enorme hoeveelheid pesticiden en andere chemicaliën gebruiken op de gewassen. Maar de inkomsten uit de extra opbrengst waren minder dan dat ik besteed had aan de chemische stoffen!Op het land maakte ik gebruik van vee, maar moest op een gegeven moment de helft daarvan verkopen, alleen om de dure chemicaliën te kunnen betalen".

Murugesan is inmiddels zes jaar bezig met biologische landbouw en is tevens een belangrijk lid van de boerenvereniging. Hij is trots op het besluit dat hij zes jaar geleden heeft genomen: Hij kan niet lezen of schrijven, maar geeft nu  advies aanzijn dorpsbewoners, en seminars in andere dorpen en lezingen op scholen.

Hij staart naar de spelende kinderen terwijl zijn vrouw hun jongste voedt met rijst uit een metalen schaal. "Het beste van alles is dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over mijn gezondheid ... of die van mijn vrouw en kinderen. Vroeger, toen een vrouw zwanger werd, stuurden we ze weg van de boerderij. omdat we bang waren dat de chemische stoffen de baby zouden schaden. Nu we organisch verbouwen is dat niet meer nodig. "

Een andere boer in het volgende dorp, Ramanathan, is nu gespecialiseerd in het produceren van vermi-compost voor andere boeren. In zijn dorp werken de boeren als een team. "We werken afwisselend in elkaars gebieden, we inspecteren en beschermen elkaars gewassen. Daarna onderhandelen we collectief over de prijs, met een extra premie. We gebruiken deze premie om te investeren in schoon water, ziekenhuizen en andere voorzieningen".

"De mensen hier hebben een positieve houding en genieten ervan om elkaar te helpen," zegt Ramanathan. Biologisch katoen is een duurzame oplossing, wat goed is voor de boeren, consumenten en het milieu.

Uw aankoop is uw hulp aan een beter leven

Je draagt bij aan een meer chemisch vrije omgeving, helpt de ecosystemen te ondersteunen, helpt water en de bodem vrij te houden van giftige chemicaliën en helpt bij het opbouwen van een beter leven voor hardwerkende boeren.

Misschien bezoek je nooit de Vazapadi of Palayam. Misschien ontmoet je nooit de boerenfamilies. Misschien ben je nooit bij hun dochters bruiloft, de viering van de geboorte van hun kind of bij de begrafenis van een ouder. Maar uw steun helpt dit alles mogelijk te maken. Een wereldwijde gemeenschap van zorgzame burgers wier acties luider spreken dan woorden.

Je gelooft in het helpen en genezen van de planeet. Je gelooft in het helpen van gemeenschappen. Je gelooft in een gezonder alternatief voor chemisch katoen.

Welkom bij Nukleus

"Heart Collection"

Dank u hartelijk voor uw aandacht voor Nukleus en "Roomba nandri" (dank u) namens Murugesan, Ramanathan, hun families en alle andere biologische katoenboeren die je helpt met een beter leven.